Steve Jobs’dan neler öğrendik ?


Elmanın arkasındaki karizmatik lider Steve Jobs' un bize öğrettikleri


1) Uzmanlar cahildir
Uzmanların görüşlerine dayanarak yenilikleri kovalayamayız. IBM’in kişisel bilgisayar pazarını erken farkedememesi veya Western Union’ın telefon yerine telgrafta ısrar etmesi buna en güzel örneklerden. Yenilik kovalayacakslar gelenekselin dışında düşünmek zorundadır.
2) Müşteriler size neye ihtiyacı olduğu söyleyemez
Müşteriler size her zaman doğru verileri sağlayamaz. Kawasaki’ye göre Macintosh’un çıkışından önce eğer müşterilere sorulsaydı daha iyi bir Apple II isteyeceklerdi. Bu noktada Steve Jobs’un yenilikçi ve farklı kişiliği sayesinde Apple her zaman yenilikçi olmayı başardığı bir gerçek.
3) Bir sonraki eğriye zıplayın
Büyük yenilikler her zaman grafikteki değişimi derinden etkileyecek inovatif yaklaşımı sağladığınızda gelecektir. Jobs’un Apple’da ve Apple dışındaki hayatında bunu defalarca yaptığını söylemek yanlış olmayacaktır.
4) Büyük oynayın
Jobs her zaman büyük oynamayı hedeflemiş ve başarmış biri. IBM’i ve Microsoft’u tehdit eden reklamları, pazar dinamiklerini değiştiren ürünleri buna en güzel örnekler.
5) Tasarım önemlidir
Bu maddeyi anlatırken Kawasaki PC kullanıcılarının neden Mac kullanmadıkları anlamadığını söyleyerek Apple ürünlerinin tasarımı ile ilgili net bakış açısını ortaya koydu.
6) Büyük grafikler ve büyük fontlar kullanın
Kawasaki, sunumlarda anlatacaklarınızı slidelara aktarmak yerine vermek istediğiniz mesaj ile ilgili noktayı büyük font ve grafiklerle aktarmanın doğru olacağını ve Jobs’un hep bu tarzda sunumlar yaptığından bahsetti.
7) Fikrinizi değiştirmekten çekinmeyin
Jobs’un bile fikrini değiştirmekten çekinmediğini iPhone örneği ile anlattı. iPhone ilk çıktığında güvenlik nedeniyle geliştiricelere kapalı olduğunu ancak yaklaşık 1 yıl sonra geliştiricilere açıldığını hatırlattı. Jobs her iki durumda da mesajı doğru verdiği için insanlar tarafından büyük saygı görmüştü.
8) Değer fiyat demek değildir
Girişimciler mutlaka değer yaratmalı. Fiyat rekabeti maalesef yüksek olasılıkla başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Bu nedenle değer yaratmak birinci öncelik olmalıdır.
9) A sınıfı oyuncular A+ oyuncuları işe alır
A sınıfı insanlar, A+ insanlarla çalışmalı. Başarı ancak bu şekilde gelecektir. Mac ekibinin bir fotoğrafını paylaşan Kawasaki, o zamanlar böyle bir ekiple çalışmak için her sabah büyük bir motivasyonla kalktığını ve bu ekibin başarıyı getirdiğini vurguladı. Jobs’un en iyi yaptığı şeylerden birinin de büyük yetenekleri etrafında toplamak olduğunu unutmamak lazım.
10) Pazarlama = Eşi olmayan değer
Talep gören ama değeri olmayan bir ürünle ancak fiyat da rekabet edebilirsiniz. Apple bu açıdan hem eşi olmayan hem de talep gören ürünler yaratarak Pazarlama’da fark yaratmayı başarmıştır.
Bonus: Bazı şeyler görmeden inanmakla başlar!
Bazı şeyleri görmeden inanmak gerekir. İnanarak başarının kapısını aralamış olursunuz!
Share on Google Plus
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder