Dünyanın en pahalı kahvesi hayvan dışkısından üretiliyor


Kilosu yaklaşık 100 sterlin olan dünyanın en pahalı kahvesi, bir hayvanın dışkısından geçerek fincanlardaki yerini alıyor. Merak etmeyin, bildiğimiz kadarıyla Türkiye’ye gelmiyor. Yılda zaten sınırla sayıda üretilebilen kahvenin “yaratıcısı” Güney Asya’da yaşayan bir tür misk kedisi.
Yerli adıyla “kopi luwak” denen sevimli hayvan, yalnızca en kaliteli kahve çekirdeklerini seçiyor. Çekirdekler misk kedisinin midesinden geçerken, enzimlerin de etkisiyle, bir nevi fermentasyona uğruyor. Kahve çekirdekleri midede erimediği için etkisini kaybetmiyor. Kopi Luwak kahvesi yılda en fazla 250 kilogram civarında üretilebiliyor. Bu da misk kedilerini altın yumurtlayan tavuk misali oldukça değerli kılıyor. Dolayısıyla bu hayvanlara “damızlık” muamelesi yaparak kötü şartlarda kafeslere tıkmak da kaçınılmaz bir hadise.

Haberimize konu olan olay ise bir süredir Kopi Luwak kahvesi üzerinde araştırmalar yapan bilim adamlarının, söz konusu kahveye adını veren hayvana ihtiyaç duymaksızın bu kahveyi üretebilmeleri. Misk kedisinin midesinden ilham alan bilim adamları, yeni bir işleme süreci geliştirdi. Afineur isimli bir şirket kuran ekip, tat olarak da misk kedilerininkine oldukça benzer bir sonuç elde etmiş durumdalar. Afineur’de iki günlük bir fermentasyon süreci uygulanıyor ve tıpkı kopi luwak gibi kendine özgü aromalı ve yumuşak içimli bir kahve elde ediliyor. Önümüzdeki günlerde seri üretime geçecek Afineur kahvelerinin kilo fiyatı 50-100 dolar arasında olacak.
Share on Google Plus
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder