Güldüğün Kadar Öde: "Pay per Laugh"


Ne kadar güldüğünüzü kaydederek tiyatro çıkışında size özel bilet fiyatı sunan sistem...
Barcelona’daki bağımsız tiyatro şirketi Teatreneu, yeni şovunun performanslarını yaratıcı bir teknolojik sürprizle izleyicilerin karşısına çıkardı.
Teatreneu izleyicilere, performans boyunca sadece güldükleri kadarlık bilet fiyatı teklif ederek her bir izleyici için şovdan tam anlamıyla ödediği kadar keyif almasını sağlayan bir sistem kurdu.

Şirket, bu fiyatlandırma biçimini Pay Per Laugh dedikleri ve izleyicinin şov boyunca ne kadar eğlendiğini ölçen ve kaydeden bir program yardımıyla gerçekleştirirken sistem, izleyicilerin koltuklarına monte edilen ve FaceTracker (yüz tanıma) teknolojisi yüklenmiş tabletler sayesinde çalışıyor.
Program sayesinde izleyici, Teatreneu’nun performansı boyunca güldüğü, kahkaha attığı veya herhangi bir ifade için yüz şeklini belirgin bir biçimde değiştirdiğinde bilet fiyatına .30 Euro ekleniyor. Programın başka bir faydasıysa, performansın hangi kısımlarının en çok dikkat çektiğini ve tüketiciyi eğlendirdiğini de takip edebiliyor olması.

Fikir aslında İspanya hükümetinin tiyatro vergilerini %8’den %21’e çıkarmasıyla birlikte bilinen en büyük seyirci kaybının yaşanmasıyla (%30’luk bir düşüş) ile ortaya çıkmış. Bilet fiyatlarını düşürmelerine rağmen eski izleyiciyi yeniden kazanamayan İspanyol tiyatro şirketleri, izleyiciyi farklı bir yoldan yakalamak için Güldüğün Kadar Öde diyerek izleyiciye ödediğinin hakkını alacağını garanti etmenin işe yarayacağı görüşünde.

En fazla 24 Euro’ya kadar çıkabilen “Güldüğün Kadar Öde” biletleri için İspanyollar oldukça cömert davranırken, fiyatın güldükçe artacağını duyan Türk izleyicisinin çoğunluğunun mümkün olduğunca az gülmeye çalışacağı ihtimalinin yüksek olması sebebiyle bizim için çok da uygun bir sistem gibi görünmüyor.
Güldüğün Kadar Öde (Pay per Laugh) projesiyle Glassworks, 2014 Cannes Lion Yaratıcılık Festivlainde 1 Grand prix ve dokuz aslan aldı. 



KünyeAjans: Cyranos McCann
Yazılım: Xavi's Lab
Post Prodüksiyon: Glassworks
Share on Google Plus
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder