OS X Yosemite ile Neler Değişti ?



"Her yönüyle, en az göründüğü kadar güçlü" sloganıyla birlikte Apple yeni işletim sistemi olan OS X Yosemite yi görücüye çıkarttı.

İsim Nereden Geliyor ?
Apple Mac işletim sistemlerinin isimleri 10.8’ e kadar kendi ailesinde ki isimlerden seçerek verilmişti. 

Ancak 10.9 ile birlikte ABD’nin California eyaletinde yer alan bölgelerden isim seçmeye başladı. Yosemite ismi de bu eyaletlerden birisi.

Arayüz Değişti mi?

Apple, OS X Yosemite'de tanıdık bir arayüz ile devam etmeyi tercih etmiş. Alışıla gelmiş arayüzüne zarif dokunuşlar yaparak yeni ve taze bir hava yakalamak istemiş. Bunu da başarmışa benziyor.



Tasarım

OS X Yosemite önceki işletim sistemlerine kıyasla daha renkli. iOS 7 benzeri bir değişimle flat tasarımın etkisi altına girmiş ve arayüzde bol bol transparan öğe kullanılmaya başlanmış. Retina ekran ile güzel bir uyum yakalanmış.
OS X Yosemite’de bazı arayüz bileşenlerine saydamlık kazandırarak, içeriğin daha ön plana çıkmasını sağlamış. 
Örneğin bir pencereyi aşağı yukarı kaydırdığınızda, saydam araç çubukları sayesinde pencerenin dışını da görebiliyorsunuz. Ve saydam bir kenar çubuğu, etkin pencerenin arkasındaki şeyleri görmenizi sağlıyor. 



Pencerelerin üst kısımlarında yer alan araç çubukları yeniden tasarlanmış ve böylece yer kaybı azaltılırken, kullanılabilirlik arttırılmaya çalışılmış.

OS X Yosemite’de, düğmeleri, onay kutularını ve açılan menüleri yeniden tasarlanmış. En  büyük değişim pencerelerin sağ üstünde bulunan ekranı kapla tuşunun pencerelerin sol kısmına alınarak  kapat, simge durumuna küçült ve tam ekran olarak yeniden tasarlanması. Böylece fazladan bir tam ekran kontrolü ortadan kaldırılmış ve tüm pencere kontrolleri tek bir yerde birleştirilmiş.

Daha Sade Bir DockOS X Yosemite’de, daha tutarlı bir görünüm ve his sağlamak için Dock’un ve Dock simgelerinin görünümünü sadeleştirmiş. 



Simgeler konusundaki bu yeni yaklaşım, daha uyumlu bir görünüm kazandırıyor ve her uygulamanın daha iyi fark edilmesini sağlıyor. 




OS X Yosemite’de Apple sistem fontu da değişmiş. Böylece hem daha şık, hem de daha okunabilir olması sağlanmış. Apple, uzun süre ekran başında kalan deneyimli kullanıcılar için bir de “karanlık mod” eklemiş, bu modda da menüler ve transparan kısımlar karartılmış şekilde görünüyor.


Bildirim Merkezi


Bildirim Merkezi de iOS etkilerini fazlasıyla hisseden OS X bölümlerinden biri haline gelmiş. Tıpkı iOS’te olduğu gibi bir “Bugün” ekranına kavuşan Bildirim Merkezi artık çok daha işlevsel olacak gibi görünüyor.
İçinde bulunduğunuz gündeki yaklaşan etkinliklerin, anımsatıcıların ve doğum günlerinin kısa bir özetini görebileceğiniz bu birim, alışkanlık yaratacak gibi duruyor.

Spotlight Daha Parlak

Değişen ve işlevi artan bir diğer önemli nokta ise Spotlight. Benim de bir uygulamayı çalıştırmak, aradığım bir şeye ulaşmak için en sık kullandığım özelliklerden biri olan Spotlight, Yosemite’de en çok yenilik barındıran özelliklerin başında geliyor desek yanlış olmaz.


Artık Spotlight’ı açtığımızda, ekranın sağ üst köşesinde değil, ekranın tam ortasında ve kocaman bir şekilde karşımıza geliyor.

Spotlight’ı bundan sonra sadece Mac’imizde arama yapmak için değil, Wikipedia, Harita, haberler, filmler, albümler, döviz kurları ve App Store oyunları gibi pek çok şeyi aramak için de kullanabileceğiz.

OS X Yosemite’nin fiyatı ne olacak?
Mac’i Yosemite için minimum özellikleri sağlayan herkes, Yosemite’yi ücretsiz olarak yükleyebilecek. Ancak Apple henüz bu konuda resmi bir açıklama yapmış değil.
Mac OS X Yosemite genel anlamıyla başarılı bir tarz yakalayacak gibi. Mac kullanıcılarının alışkanlıklarını çok fazla değiştirmeden yaptığı küçük ve zarif dokunuşlarla kullanılabilirliği arttırmayı hedeflemiş gibi duruyor.
Güncelleme boyutu 5.16 GB, indirirken sıkıntı yaşayabilirsiniz :)

"Dünyanın en gelişmiş masaüstü işletim sisteminin bir sonraki büyük sürümü" olarak lanse edilen OS X Yosemite, Windows ailesine gönderme yapmaktan da geri kalmamış :)

Teknoseyir' in inceleme videosu da size fazlasıyla yardımcı olacaktır.
Share on Google Plus
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder