Sony ve Microsoft'a Çin'den rakip geliyor


Çinli e-ticaret devi Alibaba, kendi oyun konsolunu üretmek için düğmeye bastı. Microsoft’un Xbox One ve Sony’nin PlayStation 4 (PS4) oyun konsollarına rakip olacak düzeyde geliştirilen konsol, bu yıl içerisinde tanıtılacağı düşünülüyor. İlk planda Çin pazarında satışa çıkarılması hedeflenen Alibaba’nın yüksek-kaliteli oyun konsolu, önümüzdeki dönemlerde dünya pazarına da sunulacak. Araştırma şirketi Niko Partners’ın Alibaba’da üst düzey bir çalışandan aldığı e-postaya ve Çin’deki iki oyun şirketinin CEO’suna dayandırdığı haberle ilgili olarak Çinli e-ticaret şirketi henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak Alibaba’nın yeni ürünü, kullanıcıları olumsuz etkiliyor gerekçesiyle 2000 yılından bu yana oyun konsollarının yasak olduğu Çin’de video oyun pazarında da taşları yerinden oynatacak. 

Oyun şirketlerinin sistemlerini Çin’de geliştirmesi veya yerel oyun firmalarıyla partnerlik yapmasını destekleyen Çin hükümeti, 15 yıldır oyun konsollarına uyguladığı yasağı, bu yılı başında kaldırılmış ve Microsoft Eylül 2014’te Xbox One’ı Çin pazarına sunmuştu. Sony de yaptığı açıklamayla, 11 Ocak 2015’te PS4’ü Çin’de satışa sunacağını duyurdu. Çin’in internet devi Alibaba, bu yılın yaz aylarında San Francisco merkezli oyun şirketi Kabam’a 120 milyon dolar civarında bir yatırım yapmıştı. 

2014’te bulut temelli oyun servisi Ubitus ile işbirliği yapan Alibaba, yine bu yıl yeni stratejisinde oyunseverlere odaklanan sosyal mesajlaşma uygulaması Tango’ya 215 milyon dolarlık ek bir yatırım yapmış ve şirketteki payını yüzde 25 seviyesine çıkarmıştı. Bu yıl Wall Street’te işlem görmeye başlayan Alibaba, ABD tarihinin en büyük halka arzı olmuş ve şirketin piyasa değeri de 275 milyar doları bulmuştu (Sony’nin piyasa değeri 24 milyar dolar, Microsoft’un ise 393 milyar dolar seviyesinde).







webtekno
Share on Google Plus
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder