Türkiye’nin İlk Evden Kaçış Oyunu: ISTrapped


ISTrapped ile bundan bir kaç ay önce internette tanıştım. Madem Türk girişimlerini yazıyorum, ISTrapped’in kurucularından Ömer Bey ile de bir röportaj yapayım dedim. Asmalımescit’teki bu bilmeceli ev deneyimini yaşamak için ISTrapped’in internet sitesinden boş günlere bakıp, rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Öncelikle ISTrapped’i Tanıyalım :)

ISTrapped, “Türkiye’nin İlk Evden Kaçış Oyunu” Yurtdışında “Live Room Escape Game” olarak geçen bir formatı biz kendi senaryomuz ile geliştirdik ve “Evden Kaçış Oyunu” olarak sunduk. 2-5 kişi arasında gruplardan oluşan takımlar 60 dakika içerisinde bulmacaları çözerek kilitli kaldıkları evden kaçmaya çalışıyorlar. Bizim öncelikli amacımız da takımlar oyunumuzu oynarken, oyuncuların kendini geçmişte oynadıklari bilgisayar oyunları ya da izledikleri filmlerdeki karakterler gibi hissetmeleri. Aldığımız tepkilere bakılırsa işe yarıyor

ISTrapped’i Kurma Fikri Ne Zaman, Nasıl Ortaya Çıktı? Süreç Nasıl Ilerledi?

Dünyada bu fikrin çıkış noktası Macaristan’ın başkenti Budapeşte. Biz de Macaristan dahil farklı ülkelerde bu oyunu büyük bir keyifle oynadıktan sonra Türkiye’de ISTrapped’i açmaya karar verdik. 2013′ün ikinci yarısında fikrimiz olgunlaştıktan sonra özgün bir senaryo ve oyunlar için 6 aya yakın bir çalışma yaptık. Bu sırada dünyada yapılmış işleri tekrarlamış olmamak için yurtdışında yapılan benzer çalışmaları detaylıca inceledik. Sonra da uygun ortamı yaratabilmek için evimizin üzerinde çalıştık.

Katılım Şartları Nedir?

Esnemediğimiz tek katılım kuralımız takımlardaki kişi sayıları diyebiliriz. Şöyle ki; ISTrapped bir takım oyunu. Zaman zaman kendini bireysel olarak denemek isteyen oyuncular oluyor. “Takım Oyunu” konseptimizi kendilerine hatırlatıp en azından 1 takım arkadaşı bulmalarını rica ediyoruz. :) Bir de arkadaş grubunu bölmemek için 7-8 kişilik takımla oynamak isteyenler olabiliyor. Ama gerek oyun alanının fiziksel şartları, gerekse oyundan alınacak keyif açısından biz 5 kişiden daha kalabalık bir takımı önermiyoruz. Zaman zaman çocuk oyuncular için sorular gelebiliyor. 15 yaşından küçük oyuncuların yetişkinler eşliğinde oyuna gelmesinde sakınca yok. Bununla beraber 10 yaşından küçük bir çocuğun oyundan keyif alacağını söylemek zor. Başka bir ifadeyle oyunumuz daha çok büyükler için. Bir de 60 dakika boyunca tuvalet kullanılamayacağını göz önünde bulundurmakta fayda var ;)

Evden En Kısa Sürede Çıkan Ekip Kaç Dakikada Çıktı? Ortalama Bir Ekip Kaç Dakikada Bir Bilmeceyi Çözüp Bir Sonraki Adıma Geçebiliyor?

Evden kaçış rekoru şu anda 38 dakika. Oyunu yardımsız* bitirebilen ekip sayısı 15′in altında. Şu ana kadar 500′den fazla takımın oynadığını düşününce oyunu bitirebilmek bile iyi bir performans demektir. Bulmaca bazında çözüm süreleri çok değişken. Bir takımın 2 dakikada çözdüğü bir bulmacayı başka bir takım 15 dakikada çözüyor. Ama farklı bir bulmacada iki takımın performansı yer değiştirebiliyor. Oyunda herhangi bir bulmacada tıkanan takımlara küçük ipuçlari ile yardımcı oluyoruz. Kimi zaman bu yardımı almama konusunda ısrar edenler de olabiliyor tabii. :)

Bilmeceler Değişiyor Mu? Yani Bir Katılan, Bir Daha Katılabilir Mi? Yoksa Hep Aynı Bilmeceler Mi Var?

Oyunun senaryosu değişmiyor. İçindeki bulmacalarda ise küçük değişiklikler oluyor. Dolayısıyla oyunu bir kez oynayanın bir kez daha oynaması anlamlı değil. Aslında bu durum, insanların belki de tek şikayetçi olduğu nokta; “Ee yani bir daha oynayamayacak mıyız?” ve “Bir sonraki senaryo ne zaman hazır olacak?” soruları en çok duyduğumuz sorular. :) Çok yakın gelecekte İstanbul’da farklı bir evde ikinci oyunumuzu açarak bu talebi de karşılamaya çalışıyor olacağız…

Aldığınız Geri Dönüşler Nasıl?

Şu ana kadar çok güzel tepkiler aldık. Oyunu tamamlayan ekiplerin, evden kaçabilmiş olsalar da olmasalar da, aldığı keyfi görmek ve oyundan sonra onlarla sohbet etmek çok güzel. Daha önce de dediğim gibi bizler de buna benzer oyunlari severek oynadık. Yola çıkarken idealimiz, kendimizin zevk alacağı bir oyun yaratıp, bizler gibi insanlara sunabilmekti. Şimdi oyunu oynayan takımdan hiç tanımadığımız biri ertesi gün arayip “Dünden beri sizin oyunu konuşuyoruz, çok teşekkürler” dediğinde çok mutlu oluyoruz.

ISTrapped Başka Şehirlerde De Olacak Mı? Gelecek Planlarınız Neler?

İstanbul dışındaki ilk şehrimiz İzmir olacak. Bir kaç ay içinde İstanbul’daki ilk senaryomuzla (ilk evimizin hikayesini bilmeyenler için; Kütüphaneci Ziya Efendi) İzmir’de de faaliyete geçeceğiz. Hem yurt içinden hem de yurtdışından gelen farklı talepler var. Bu talepleri değerlendirip farklı lokasyonlarda farklı konseptlerle yer almayi düşünüyoruz. Planlarımız içinde gezici bir ISTrapped evi de var. 

Kaynak: elmaaltshift
Share on Google Plus
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

5 yorum:

  1. Excape ve Escape Planet de diğer tercihler olabilir...

    YanıtlaSil
  2. Kadıköy'de Gorev.in adında çok katlı tarihi bir köşk konsepti ve de güzel bir seneryo oluşturmuşlar.Tavisiye ederim ilk yorumlar da oldukça iyi.

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle gorev.in piyasasının en iyisi.
    mutlaka gidin..

    YanıtlaSil
  4. Taksimde Tescaper açılmış, Piri Reis kayıp hazine konsepti, çok beğendim tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle EXCAPE... Koştur dur, full adrenalin...

    YanıtlaSil