Adobe, Amazon ve büyük ‘casusluk’ skandalları


Büyük şirketlerin tümü kullanıcı hakkında detaylı bilgileri takip ederken Adobe’un basit bir hamlesi çok ses getirdi. Kim haklı yakından bakıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde GigaomArstechnica ve pek çok haber sitesi Adobe’un e-kitap okuyuculardan şifrelenmemiş olarak veri topladığı haberini yaparak büyük bir galeyana sebep olmaya çalıştılar. Ancak rakip şirketlerin yaptığının yanında Adobe’un hamlesi oldukça basit kalıyor.
Örnek olarak Amazon her e-kitap okuyuşunuzda okuma istatistiklerinizi alıyor. Apple da öyle. Okuma alışkanlıklarımız hakkında çok fazla bilgiyi paylaştığımız Goodreads ise Amazon’a ait. Google, Gmail posta kutunuzu her gün tarayarak size ilgili reklamlar gösteriyor. Bunlar haber değeri taşımazken, Adobe’un Adobe Digital Editions programından e-kitap analizleri toplaması asrın skandalıymış gibi lanse edilmeye çalışılıyor.
Adobe bunu yaptığını gizlemiyor aslında tam olarak bu amaçla şirket satın aldı

Analiz, bugün Adobe’un işlerinin büyük bir parçasını oluşturuyor. Şirket 2009 yılında 1,8 milyar dolara Omniture’u satın aldığında amacı buydu. Dünyadaki büyük web siteleri bugün Adobe’un analiz yönetim çözümlerini kullanıyorlar ve Arstechnica sitesi de bunlardan bir tanesi. Yani basitçe Arstechnica’ya her girişinizde ziyaretinizin her detayı kaydediliyor.

İnternet üzerinde yaptığınız her şey kaydediliyor. Amazon ne kadar hızlı bir okuyucu olduğunuzu, neleri okumayı sevdiğinizi, hangi kitabı bitirmediğinizi biliyor, Apple ve Adobe da bunu yapıyor. Hiç kimsenin hakkımızda bir şey bilmediği dünya çok gerilerde kaldı. Gizli köşelerde basılı kitaplar okuduğumuz günler eğer hala basılı kitap okuyanlardan değilseniz uçtu gitti.
İnternete bağlı olan herkesin ‘gözetlendiği’ dünyada Adobe’un hamlesinin bu derece büyütülmesi komik.
Öte yandan ülkemizdeki işletmelerde ellerinden geldiğince kullanıcı verisi toplamaya çalışıyorlar. Hem yerel hem küresel bu gayret beraberinde Büyük Veri dediğimiz kavramı doğuruyor. Ancak M. Serdar Kuzuloğlu‘nun bir köşe yazısında belirttiği gibi toplanan bu verilerden hem işletme, hem de kullanıcı için anlamlı veri çıkartmak işletmelerin geleceği için önemli rolü oynayacak. Aksi takdirde milyonlarca gigabyte veriyi bir yerlerde toplamanın tek başına bir anlamı bulunmuyor.
Share on Google Plus
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder