Londra’daki Kırmızı Telefon Kulübeleri Yeşeriyor!


Londra denince ilk anda akla 3 şey gelir: Çift katlı kırmızı otobüs, siyah “London Cab”ler ve kırmızı telefon kulübeleri.
İlk ikisi, tarzları aynı kalsa da sürekli yenileniyor ve çağa ayak uyduruyor bu saydıklarımın. Peki ya telefon kulübeleri? Onlar, gelişen teknolojiyle birlikte artık çok ama çok az kullanılıyor; bu nedenle ufak ufak armızdan ayrılmaya hazırlanıyorlar. İşte bu durum, Kirsty Kenny ve Harold Craston isimli iki ekonomi mezunu girişimcinin dikkatini çekmiş. Kulübelerin işlevlerini yitirmesinden rahatsız olan bu iki girişimci, yeşile boyattıkları kulübelere çevre dostu yeni özellikler eklemişler.
Solarbox isimli kulübeler, günde 100 telefon/tablet vb. şarj edecek kapasiteye sahip. Kulübeler bu gücü, tepelerinde bulunan 33″lik güneş panellerinden alıyorlar ve şarj işlemi tamamen bedava. İçerideki ekranda dönen reklamlar, kulübenin diğer giderlerini karşılayacak maddi kazancı sunuyor.Eh, herkes mutlu oluyor böylece.

İki girişimcinin bu projeyi hayata geçirmelerindeyse, Londra valisi Boris Johnson’ın açtığı bir tür yarışma/kampanya var. Bu yarışmadan Kenny ve Craston, projelerini hayata geçirmek için tam 5000 sterlin almışlar valilikten (olsun, biz de otobüslere çimen dikiyoruz). “Evimin yakınında, kimsenin kullanmadığı bu kulübelerden vardı.” diyor Craston. “Londra genelinde bu kulübelerden 8000 tane daha olduğunu düşününce, bu kulübeleri insanların kullanabileceği şekilde dönüştürmek geldi aklıma.
O değil de Londra demek, güneşsiz ve yağmuru bol günler demek, o ne olacak? Neyse ki bu da düşünülmüş ve kulübelere pil de eklenmiş; böylece güneşli günlerde bir yandan bu piller de şarj olacak ve hem geceleri, hem de güneşsiz günlerde pil elverdiğince kulübeler hizmete devam edecek.
“Şarjım bitecek!” endişesi taşıyor ve bizi Londra’dan takip ediyorsanız duyurmuş olalım. Sonra da üzerinde çim biten otobüslerimize binelim. Ne var yani, bizim de otobüslerimiz yeşeriyor!

Share on Google Plus
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder