Lenovo’nun yaptığı olay tam bir skandal olarak değerlendirilebilir.


Yeni bir bilgisayar alındığında gerek kullanılan işletim sistemleriyle ilgili, gerekse de üretici firmanın kendilerine ait bazı yazılımlar yüklü olabiliyor. Buna hiç kimsenin itiraz edeceğini düşünmüyorum, fakat Lenovo’nun yaptığı olay tam bir skandal olarak değerlendirilebilir.

Lenovo’nun forumundaki tartışmada ortaya çıkan olayda, şirketin bilgisayarlara reklam yazılımı yüklediği söyleniyor. Superfish adındaki bu reklam yazılımı, kullanıcıların Internet Explorer ve Chrome tarayıcılarında aradıkları terimleri analiz edip bilgi topluyor. Bu veriler daha sonra kullanıcıların karşısına ilgilendikleri alanlara göre reklam gösteriyor.

Olayın asıl can sıkıcı kısmı ise şimdi başlıyor. Bilgilerin toplanması konusunda bazı izinlerin problem yaratacağı düşünülmüş olmalı ki aynı yazılım satın aldığınız bilgisayara bunun önlemini almak amacıyla bir sertifika kontrol programını bilgisayarınıza kuruyor. Böylelikle tüm kişisel verileriniztarayıcı üzerinden yaptığınız yazışmalar, banka şifreleriniz, kısacası size ait tüm bilgilere erişilebiliyor. 



Bu konuyla ilgili Lenovo’dan gelen açıklamada, Superfish yazılımına güvenlik açıkları kapatılana kadar yer verilmeyeceği belirtildi. Bu yazılımın yalnızca kullanıcılara uygun içerikler üretilmesi için veri elde ettiği, fakat kullanıcılara ait bilgileri saklamadığı söylendi. 
Share on Google Plus
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder