Yandex, Google'a Dava Açtı!


Rus arama motoru Yandex, özellikle ülkemize yaptığı yatırımlarla tanınıyor. Son zamanlarda Google’ın en büyük rakibi durumuna gelen firma, şimdi de Google'a dava açmaya hazırlanıyor.

Davanın nedeni olarak, Google’ın tekelleşmeye çalıştığı iddiasını savunan Yandex, bunu Android platformunda yaptığını söylüyor.

Rusya’nın en yoğun kullanılan işletim sistemi olan Android telefonlarında üreticiler, Google Play Store’a yer vermeleri gerekiyor. Böylece diğer Google servislerine de cihazlarında ön yüklemeli olarak yer vermek zorunda oluyorlar. Bu sebeple Yandex, Google’ı ücreticileri diğer servis sağlayıcılarının uygulamalarını yüklemesine engel olmakla suçluyor. Rus firma, bu durumu "açık kaynak" olarak gösterilen Android'in gerçekten açık olmadığını savunuyor.


Google'ın da zorunlu olarak ön tanımlı arama motoru olduğunu söyleyen firma, 2014'te PrestigioFly ve Explay adındaki 3 Yandex ortağının Android cihazlarında Yandex'e yer veremeyeceklerini duyurduğunu, bu işin de arkasında Google olduğunu belirtmiş. Diğer anlaşmalı telefonüreticilerinin bu adımı atabilme ihtimalinin olduğunu söyleyen Rus devi, Google'ın varsayılan olarak eklemeye zorladığı arama, harita ve e-posta gibi servisleri Android'den kaldırılarak kullanıcıların tercihine bırakılması gerektiğini belirtiyor.

Yandex’in gayet mantıklı olan bu şikayeti, Google'ın tamamen kendi servislerinden ayrılmış ve tam olarak açık kaynak kodlu diyebileceğimiz AOSP sürümünün bulunması nedeniyle kabul edilmeyebilir.

Eğer Yandex haklı bulunursa, ileride üretilecek telefonlarda Google uygulamalarını varsayılan, yani ön yüklü olarak göremeyebiliriz. Aynı zamanda silinmeyen bu uygulamaları kaldırmak isteyen kullanıcılar da root işlemine gerek kalmadan istedikleri servisi kullanabilecekler.
Share on Google Plus
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder