Facebook’un Küçük Kırmızı Kitabında Neler Var?


Facebook‘un yeni işe başlayan çalışanlarına verdiği “küçük kırmızı kitap” uzun zamandır internet dünyasını meraklandırıyordu.
Facebook’da 2008-2014 yılları arasında tasarımcı olarak çalışmış olan ve bu küçük kırmızı kitabın da tasarımcısı olan Ben Barry paylaşınca bu merakımız ortadan kalkmış oldu.
Ben Barry Bu kitabın 2012 yılında Facebook’un 1 milyar kullanıcıya ulaşmasından sonra dağıtılmaya başlandığını söylüyor ama asıl güzel olan şey ise neden dağıltılmaya başlandığı. Barry, Facebook büyüdükçe, çalışanlar arttıkça artık yeni çalışanlara şirket kültürünün, geçmişinin yani doğal olarak vizyonunun ve misyonunun iyi bir şekilde aktarılamamaya başladığını bu nedenle bu kitabı hazırladıklarını belirtiyor. 
Kapak ve giriş sayfası okuyanı kendine bağlamayı başarıyor:
Barry Facebook’un aslında bir şirket olmak için kurulmadığını, dünyayı daha açık ve birbiriyle bağlantılı hale getirmek için kurulduğunu söylüyor.
“Küçük kırmızı kitap ilk olarak Çin Komünist Partisi kurucusu Mao Zedong tarafından bastırılmış ve bu halinde de ondan esinlenmeler görülüyor. Bazı alıntıların Mao’nun sözleri olduğu belirtiliyor.
“Hepinizin de bildiği gibi medyayı kontrol eden halkı kontrol eder. Bu anlayış Facebook’un da temellerinde yer alıyor. Basılı tek sayfaya hükmederseniz sadece onu okuyanlara hakim olursunuz, radyo ve diğer iletişim kanalları için de bu böyledir.” Facebook’un bize neden hem yazılı hem görsel hem de video materyali sunduğunu daha iyi anlıyorsunuz sanırım.
“Yaklaşık olarak her 1 Facebook mühendisi 1 milyon Facebook kullanıcısından sorumludur.” Her bir çalışanınızın kendinin ne kadar önemli olduğunu hissetmesi ne kadar güzel değil mi?
 Facebook  30 yıl sonra olmak istedikleri yere odaklanarak 6 aylık programlar dahilinde ilerliyor.
“Hack’lenmek eğlencelidir, yeter ki çözümü bilinsin.” 

“Hem çok büyük olup hem de çok rahat olmak bir arada olan şeyler değildir.”
“Hızlı olan dünyanın yeni varisi olacaktır. Çok farklı bir bakış açısıyla hızlı olanın sadece kazanmaya daha yakın olduğu değil yeni başlangıçlara da daha yakın olduğu paylaşılıyor. Yavaş ilerleyip teorilerde takılmaktansa hızlı hareket edip, yanlışı görün, yeniden başlayın.”
Eğer gerçekten iyi bir şeyler yapacağınıza inanmıyorsanız siz de aşağıdaki fotoğrafa bakın ve tekrar düşünün!”
“Facebook kullanıcıları bizi (çalışanları) sevdiği için kullanmıyor, bizi kullanıyorlar çünkü arkadaşlarını seviyorlar.” Bazı gerçeklerin farkında olmak çok önemli. Birçok girişimci ürününe aşık olup batırıyor, bu sözü onlara da hatırlatmak lazım.
Neyi, ne için yaptığınızı unutmayın. “Para kazanmak için bir servis geliştirmiyoruz! Daha iyi bir servis geliştirmek için para kazanıyoruz!”
En güzeli her zaman en sona bırakılır. “Facebook’u öldürecek “şey”i biz yapmazsak bir başkası yapacaktır.” Kaç şirketimiz bu motto ile kendini geliştiriyor?
Facebook’un böyle bir şey yapmış olması gerçekten çok değerli gibi gözüküyor.Türkiye’de “şirket kültürü” adına gördüklerimiz sınırlı ama en azından bunu kopyalayıp, kendilerine uyarlayıp şirketler kendi çalışanlarına verebilirler. Böylece bir kültür geliştirmenin ilk adımlarını atmış olurlar.
Share on Google Plus
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder